יום רביעי, 7 באוקטובר 2009

רנטגן זוכה בפרס נובל: 1901

זכייתה של פרופ' עדה יונת בפרס נובל בכימיה, מחזירה אותי לטקס הראשון של הענקת פרסי נובל שהתקיים בשנת 1901 ובין הזוכים בו היה פרופ' וילהלם רנטגן, אשר המצאתו ההיא שימשה את פרופ' יונת במחקריה אשר זיכו אותה בפרס היוקרתי.


וכך דיווח עיתון "הצפירה" – שיצא בווארשה בעריכת נחום סוקולוב - על הטקס בשנת 1901, תחת הכותרת "פרס לחכמים":





בישיבת הוועד לחלוקת הפרס של נאבעל לחכמים הוחלט לתת את הפרס בעד המצאה חדשה בחכמת
הטבע להפרופיסור רענטגאן באשכנז, בחכמת החימיא לפרופיסור וואן-האף בהולאנד, בחכמת
הרפואה לפרופיסור בערינג באשכנז, בספרות לסופר סילי פרידום בצרפת. וחגיגה נהדרת
נערכה למזכרת בעל הפרס נאבעל ואליה בא יורש העצר הנסיך גוסטאוו אדאלף עם הנסיכה
איינעני. מימין הנסיך ישבו הפרופיסורים מקבלי הפרס ומשמאלו נשיא הועד של נאבעל.
אחריו נאמו נאומיהם פרופיסורים אחדים.
ובידיעה קצרה אחרת, בהמשך, נאמר:


המלך גמר אומר כי חגיגת הכתר תהיה ביום 13 יוני שנת 1902
(מדובר בטקס ההכתרה של המלך אדוארד השביעי).

יום חמישי, 20 באוגוסט 2009

קפיצה במוט 1948: מחווה לאליפות העולם באתלטיקה

בשבועון "דבר השבוע" שיצא לאור ב-13 במאי 1948, ד' באייר תש"ח, יום לפני הכרזת המדינה, מצאתי בשער האחורי של העיתון את התמונה הזו:


והכיתוב מתחת לתמונה: צבי ינובר ממכבי ת"א קובע שיא ארצי בקפיצה במוט, 3.23 מטר (צילום: א. אטרמן).
התמונה מדברת בעד עצמה.
ינובר הספיק כמה שנים לאחר מכן לשפר את שיאו והצליח לקפוץ לגובה 3.70 מ'. כיום עומד השיא הישראלי על 5.93 מ' ואילו שיא העולם עומד על 6.14 מ' - כמעט כפול משיאו של ינובר, ערב הקמת המדינה.




















יום שבת, 23 במאי 2009

1889: מגדל "עופל", אחד העם, תומס אדיסון

בפריז מציינים השנה, 2009, מאה ועשרים שנה להקמתו של מגדל אייפל שנבנה לכבוד התערוכה העולמית ב-1889, תערוכה אשר הביאה לידי ביטוי את קדחת ההמצאות הטכנולוגיות שפקדה את העולם באותה תקופה.
העיתונות העברית שיצאה באירופה עקבה אחר בניית המגדל המסקרן והביאה במקביל לקוראיה, כמעט מדי יום, דיווח על המצאה חדשה, כזו או אחרת, כשבראש מצעד ההמצאות עומדות אלה של תומאס אדיסון. אדיסון אף שהה במהלך התערוכה בפריז שם הוצג ביתן של המצאותיו.

אחד העיתונים העבריים הנפוצים באירופה באותם ימים היה "המליץ". "המליץ" היה זה שפרסם באותה שנה, בעמודו הראשון, את מאמרו הנודע של "אחד העם" - "לא זה הדרך", מאמר שהקנה לעיתון נקודות זכות בתחרות שלו עם עיתון "הצפירה" של נחום סוקולוב. המאמר פורסם שבועיים לפני חנוכת מגדל אייפל והיווה נקודת ציון עיתונאית חשובה בעיסוק העיתונאי בציונות.

ממש בימים בהם פורסם מאמרו של אחד העם מצאתי את התיאור הבא, מאתר הבנייה של מגדל אייפל:
"אף כי הקור שורר בעוז בפאריז לא חדלה מלאכת מבנה המגדל. המלאכה תחל בכל יום בשעה הששית בבוקר. הפועלים מתקבצים לרגל המגדל על הכן הראשון ועולים בשלוש מאות וששים מדרגות אל הכן השני, כחמישים פועלים יקחו עמדתם במקום הזה ויעסקו במבנה האולמים הגדולים והבנינים הנשענים אל המגדל... באולמים האלה נערך גם כן בית מזון לפי שעה בעיר הפועלים, למען יוכלו לסעוד את לבם בעת עשותם את מלאכתם ולא יאלצו לרדת ולעלות ולאבד זמן. חלק ממחנה הפועלים יעלה לעבוד עבודה בגובה מאתיים וחמישים מיטר, שם יעבדו רק אומנים זקנים ורגילים שהם בריאים ושלמים בגופם ושינויי האויר לא קשים להם. עמודי הברזל מהם מורכב המגדל יועלו למעלה ע"י חבלים ואופנים סובבים בכח מכונות הקיטור המוסקות ונעות בלי הרף...."

ומשהושלמה המלאכה, הגיע טקס חנוכת המגדל, 31 במרץ 1889:


"היום נפתחו שערי מגדל "עפל" ברוב פאר והדר. בראש המגדל התנוסס דגל לפאר ולכבוד. ראש המיניסטרים טיראר נשא מדברותיו ויברך את הבנאי עפל אשר עלתה לו להביא את הבנין הנפלא הזה לשלמותו. המיניסטר אמר כי כל באי שער פאריז מקצות הארץ ישתאו אל המעשה הגדול הזה".

(בראש הידיעה מופיעים שני תאריכים: 31 ו-19 במרץ. הסיבה: ברוסיה השתמשו עדיין באופן רשמי בלוח השנה הבוליאני שהוחלף על-ידי הלוח הגרגוריאני המוכר לנו כיום. לכן בכל העיתונים שיצאו ברוסיה מופיעים עדיין בסוף המאה ה-19 שני תאריכים שונים, בהפרש של כשבועיים).
לרגל חנוכת המגדל הגדיל "המליץ" לעשות והקדיש עמוד מוסף מיוחד לארוע:


* * *
ולצד הדיווחים על המגדל, הנה כמה דוגמאות, מעט מהמבחר של אותה תקופה, הנוגעות להמצאות שהלהיבו את דימיון הקוראים, חלקן המצאות ששינו את האנושות, חלקן המצאות הזויות, כיד הדימיון הטובה. תחילה דיווח על ראיון עיתונאי לעיתון "פיגארו", שנתן אדיסון (עדיסאן) בבואו לפריז לרגל התערוכה המדוברת ובו מספר על עתיד המצאותיו:

"לעוזר (כתב) מכה"ע (מכתב העתים – עיתון - לפני שהמציא את המילה אליעזר בן יהודה ) "Figaro", היה שיח ושיג עם עדיסאן אשר בא עתה עם אשתו לפאריז לראות את שער המצבה (שער המצבה – התערוכה).
עדיסאן אמר להסופר כי כבר המציא מכונה אשר בעזרתה יוכל איש לראות את רעהו המדבר אליו ע"י הטעלעפאן
(טלפון) במרחק אלף רגל, אך לע"ע (לעת-עתה) לא הביא את המכונה עוד לידי השתלמותה. אשר על ידה יוכל האדם יושב ניוארק (ניו יורק) לראות את הנעשה בפאריז, כזו אשר יוכל האדם לקרות בו אלף מלות במהירות 150 מלות ברגע והפאנאגראף (פונוגרף – ההמצאה המדוברת של אותם ימים) יוציא אותן בדיוק, הברות ברורות בלי כל טעות.
עדיסאן אמר כי עוד שגבה ממנו להמציא מגדל הפורח באויר, אשר יוכל האדם להטותו אל כל אשר יחפוץ
(הכוונה לבלון פורח נשלט); להגיע אל מטרה זו אפשר רק ע"י המצאת מגדל הפורח אשר יכבד משקלו ממשקל האוויר ויתרומם למעלה בכוח אחר (בעצם מטוס), אשר איננו יודע לקרוא אותו בשמו ולע"ע נעלם עוד ממנו, העת היותר טובה ומוכשרת להמציא המצאות ע"י כוח עלעקטרי תהיה בעת אשר העלעקטרי לא תעלה בדמים יקרים...
עדיסאן אומר לשבת בפאריז חודש ימים ולבקר את שער המצבה, להתחקות על כל מעשי המכונות המוצגות בו. הוא איננו שומע צרפתית אך מקוה כי במשך החודש ימים ימי שבתו בפאריז, תעלה בידו ללמוד לדבר כן בשפת צרפת."

אדיסון סיפק לעיתונות ידיעות ללא הפסק. הנה שתיים מוזרות מעט:
הידיעה הראשונה עוסקת בבייביסיטר אלקטרוני שהפעיל בביתו, מבוסס על הפונוגרף שהמציא:
להממציא הנודע עדיסאן היו משרת ומשרתת מבני המאלאיים אשר אהבם מאוד; ולמען ישארו אצלו כל ימי חייהם ולא יעזבוהו השיאם זה לזו והמשרתת ילדה בת. אבל אז לא שקדה עוד האם על עבודתה, באמרה כי עליה לישן פרי בטנה בעת יבכה.
עדיסאן לא הגיד לה דבר אך כעבור שלשה ימים קרא להמשרתת ויאמר לה: אנכי המצאתי המצאה חדשה אשר היא תישן פרי בטנך בלעדך. הוא העמיד על יד עריסת הילד מכונת הפאנאגרף, ובעת אשר יוציא הילד קול בוכים, אז יפעל הקול על לוח המכונה להוציא מקרבו קולות הדומים לקול שמישנים בו את התינוקות.


והיה גם "הקטר המדבר" של אדיסון:
"הממציא הנודע עדיסאן ביחד עם אחד מגדולי בוני מסלות הברזל ברמיריקא, קבל תעודה (פאטענט) על המצאתו החדשה הנקראת "לינגווגראף שך מסה"ב" (מסילות הברזל). תעודת המכונה היא שעל ידה תוציא מכונת המסע (לאקאמאטיף) בעת המסע הברת מלים תחת האותות שנתנה הרכבת עד כה ע"י שריקות. בעת שיהיה להמסע לעבור דרך מנהרה תודיע המכונה מקודם בהשמיעה את המלה "מנהרה" ובקול רעש אשר ישמע מרחוק וכן כל האותות אשר נתנה עד ע"י קול שריקות, תדבר במלים ברורים"
לסיום, עוד כמה ציטוטים מההמצאות של אותם ימים, כולם מעיתון "המליץ":
"הממציא הנודע בצרפת ה' קורטאן יעשה בקרוב בחינות עם המצאתו החדשה; כי המציא מכונה אשר קרא בשם טעלעפאט ועל ידה אפשר ללראות הדברים הנמצאים במרחק כזה אשר תוכל האזן לשמוע ע"י מכונת הטעלעפאן. גם הממציא הנודע באמעריקא ה' עדיסאן הודיע זה לא כביר ע"ד ההמצאה הזאת, אך אמר כי צריך לו זמן שתי שנים להביאה לידי השתלמות ועד העת ההיא תהיה סוד כמוס עמדו, עתה קדמוהו אחר".

"בוויען המציאו כובע מיוחד לאלה החפצים לרשום בכתב את הדברים שידברו ע"י הטעלעפאן. להכובע הזאת מחובר חוט ברזל של הטעלעפאן וקנה השמיעה ואם ישים האיש את הכובע על ראשו יוכל שלמוע את דברי חבירו ע"י הטעלעפאן ובידיו יוכל לכתוב בעת ההיא".

" בפאריז המציא איש מכונת מטאטא לנקות את האבק מבתי מלאכה. המכונה הזאת עשויה בעין מנקה האויר (ווענטילאטער), המושך אליו את האבק בדוד מלא מים."





















יום שבת, 4 באפריל 2009

חולות ובדים: נחום גוטמן על אחוזת בית


הצייר נחום גוטמן היה בן שבע כאשר עלה לארץ עם הוריו בשנת 1905. משפחת גוטמן – אביו הוא הסופר ש. בן-ציון – היתה אחת מהמשפחות הראשונות שאיכלסה את שכונת "אחוזת בית" לפני כמאה שנה. מאז הנציח גוטמן את תל אביב בציוריו וגם בכתובים.
לרגל חגיגות ה-50 לתל-אביב, באביב 1959, פירסם גוטמן רשימה בעיתון "דבר" תחת הכותרת "חולות ובדים" ובה שילב זיכרונות מילדותו, בין השאר גם מימי ראשיתה של אחוזת בית, היא תל-אביב. את הרשימה מלווה אחד מהאיורים שצייר בראשית ימיה של השכונה, איור שדומה לו מופיע גם בספר "שביל קליפות התפוזים".
הנה קטעים מהרשימה:

בוקר אחד ראיתי אדם חותר בחול העמוק שהפריד בין העיר יפו ושכונת נוה צדק. העקבות שהשאיר בחול מאחוריו ורגליו השלוחות לפניו – הראו כי הוא הולך ישר לפתח ביתנו, שעמד בקצה השכונה. ואמנם הגיע האדם אלי כאגוז לחורו. הוא נשא בידיו בד מתוח על מסגרת וארגז עץ קטן ומבריק; התמקם על המרפסת הפונה אל מול גבעות החול וחייך אליהן כאדם ששולח ידו לכוסית. פתח את הארגז שהיו סדורות בו מערכות שפופרות, לקח מהן, לחץ עליהן והן פלטו מתוכן בחיות מיוחדת, צבעים בוהקים, ששיחקו משחק מקסים וחריף על רקע החול וכחול השמים. האדם מרס בסכין גמישה צבע צהוב והניחו במריחה גדולה על פני הבד שלפניו.
כתם צהוב זה, עם רקע הים מאחוריו – הוא כיום – תל אביב.

זה היה הצייר ליאחובסקי שבא לתקופה קצרה לצייר במזרח. עמדתי אילם, עוצר נשימה מאחורי בו ונתפשתי כדג בקרס לקסם הצבעים שנדחסו מתוך השפופרות.
כל התמונות שצייר ליאחובסקי בארץ תלה על קירות ביתנו לייבוש: תמונת כושי יושב על שרפרף מעשן נרגילה, נופים של חול וים, ופורטרט שעשה מפרופסור שץ. כשבא להיפרד נתן לילד בן השמונה, שעמד תמיד אילם מאחורי גבו – קופסת צבעים קטנה, לקח את תיק תמונותיו ונסע.
אחרי שהפליג חזרו החיים להיות כקודם. באותה תקופה נבנו בתים ראשונים ברחוב הרצל ואנחנו עברנו לגור בהם. הבתים אבדו בין גבעות החול והחיים סאנו כמקודם בסמטאות יפו. .................

תושבי "אחוזת בית" היו יושבים לפנות ערב על מרפסות בתיהם לאחר שובם מעסקיהם ביפו ומתנמנמים על כורסותיהם לקול הפסנתרים שהיו מרככים את אויר הערב. הייתי מביט בקנאה בעיני אלה שבאו מקרוב מארצות אירופה, נושם את ריח בגדיהם החדשים ונעלי השאברו שלהם ומקנא בהם. שהם זכו וראו תמונות ומוזיאונים.
יום אחד אמר לי צעיר חכליל לחיים, בישן וענוותן: "שכני לחדר, דוקטור מגרמניה, יש לו ספר תמונות של הצייר בקלין, בוא עמי ואראה לך אותו". הדובר היה מי שעתיד להיקרא ש.י. עגנון, אז היה שמו צ'צ'קיס...

העולם נתרחב יותר: בביתו של המהנדס פבריקנט, שעלה מגרמניה, היתה כוננית עם ספרי אמנות. היו לו גם ירחוני אמנות ואף רפרודוקציות של ואן גוך...
בירושלים הרחוקה (נסיעה של לילה שלם תמים בדיליז'אנס) היה נוה מדבר של אמנות - בית "בצלאל", וכשהגיע פרופ' שץ לשכונתנו היה עובר ברחוב כגבור אגדה הראוי לאהבה, אך בלתי מובן לאנשי המעשה של השכונה. עדיין אני שומע את רשרושי קפלי עבאית-המשי שלו ומריח את ריח עשן המקטרת שיצא פקועות-פקועות מתחת לשולי כובע השעם האנגלי, שדמה לקבר רחל ועל ירכו מקשקשת חרב כסף דמשקאית. רחוב הרצל של אז היה צר מלהכיל דמות כזו.

באותם ימים באה הציירת והסופרת אירה יאן סליפיאן והשתקעה בשכונה. היא ציירה אילוסטרציות לשירי ביאליק שיצאו באודיסה. ב"השילוח" נדפסו סיפורים שלה. אירה יאן היתה אשה רומנטית מן האסכולה האקדמית הצרפתית. היא אספה סביבה כמה תלמידים ולימדה ציור בביתה ברחוב לילינבלום, רובע עורכי-הדין כיום. אצלה ראינו לראשונה מסכות גבס של פסלי יון, את העינים הפקוחות והלבנות של אפולו וניאוביאה, שהביטו לאיזו נקודה בחלל החדר. היה שם גם העתק גבס מרגלו הימנית של דויד מאת מיכאל אנג'לו, שאור היום האיר את הפסלים ובבית האובד בין החולות גילינו ערכים חדשים...
* * *

הצייר ליאחובסקי המוזכר ברשימה הוא ארנולד לחובסקי, אשר שהה בארץ זמן מה ואף לימד ב"בצלאל". לחובסקי צייר בשנת 1903 את דיוקנו הראשון של ביאליק, ביאליק, שביקר בא"י בדיוק בימים בהם הוקמה "אחוזת בית", אביב 1909.
המהנדס פבריקנט המוזכר כאן הוא האדריכל יהודה פבריקנט, שהיה בין האדריכלים שתכננו בתים בשכונה.
פרופ' שץ הוא כמובן בוריס שץ, מייסדה של "בצלאל".
הציירת אירה יאן הגיעה מירושלם לתל-אביב בשנת 1914, ונודעה כאהובתו של ביאליק.

בהקשר לציורים של "אחוזת בית" כותב גוטמן בספרו "שביל קליפות התפוזים" כי נותרו בידיו ארבעה ציורים ישנים מימיה הראשונים של תל-אביב והוא מצרפם לספר.
מעניין להביט בציור שצורף לכתבה ב"דבר" ולהשוותו לציור המופיע ב"שביל קליפות התפוזים". שתי גירסאות של אותה תמונה:


מצא את ההבדלים: האיור המופיע ב"דבר" לצד התמונה מ"שביל קליפות התפוזים"


מתחת לתמונה המופיעה בספר כותב גוטמן:
זהו רחוב הרצל שהסתיים בבנין הגמנסיה הרצליה – אשר כיום איננו עוד. במקומו הולך ונבנה בנין הענק הגבוה מכל בניני העיר. הלילה ליל ירח, שני שומרים וכלב עורכים "סבוב" מסביב לשכונה הרדומה.

יום שבת, 28 במרץ 2009

1909: הפרבר שהפך לעיר: במלאת 100 שנה לת"א

כיצד נראו הדיווחים הראשונים על הקמת "אחוזת בית" – היא תל-אביב – בעיתונות העברית של 1909?
באביב 1909 יצא לאור בארץ למעשה רק עיתון יומי אחד – הוא עיתון "הצבי" של אליעזר בן יהודה. עיתון "החבצלת" הוותיק היה בסוף דרכו ולא יצא כבר בצורה מסודרת והעיתון היפואי-תל-אביבי "הפועל הצעיר" היה אז ממש בחיתוליו והופיע בתחילה כירחון.
כשמדברים על עיתון יומי יחיד באותם ימים, אין מדברים על עיתון בתפוצה רחבה. "הצבי" הודפס באותה תקופה בכ-1,000 עותקים בלבד, כמחציתם הופצה בירושלים – שם הודפס העיתון - ועוד כמחצית הופצה ביפו וביישובים נוספים.

שני נושאים בולטים העסיקו את עיתון "הצבי" באותם הימים. העניין הראשון שזכה להבלטה היו הארועים באימפריה העותומנית הקשורים במהפכת הטורקים הצעירים, אשר סוקרו בהרחבה והבלטה בעיתון, עיתון שפיזר בין דפיו את הסיסמא: "יהודים, היו עותומנים", כחלק מהעמדה שהוביל בן יהודה. הארוע הבולט השני היה ביקורו הראשון של חיים נחמן ביאליק בארץ, ביקור שהתקיים באותם ימים ממש בהם נערכה הגרלת המגרשים של "אחוזת בית" הנחשבת ליום הקמת העיר תל אביב.

[על ביקור ביאליק באותם ימים - במאמר מקביל שפרסמתי במוסף ספרות של "הארץ"]

אבל גם "אחוזת בית" זכתה למקום של כבוד בין דפי העיתון. וגם בעיתונות העברית שמעבר לים עסקו בה.
לפרבר החדש היו יחסי ציבור טובים מלכתחילה. כבר בתחילת ימיו מדובר היה בפרבר יוקרתי, שמשך אליו כמה מהבולטים באנשי נוה צדק ויפו.
הנה דיווח שפורסם ב"הצבי" עוד בטרם הסתיימה בניית השכונה:


מה נחמד הזמן ביפו בהתאסף בכל שבת בצהרים המונות המונות של אנשים על המגרש אשר
ל"אחוזת בית". המקום הזה היה כעין נקודה מושכת לכל יושבי יפו, אליה נוהרים גדולים
וקטנים, עלמים ועלמות. וביום השבת הומה המגרש מאדם. חופשית כל הככר וישרה ורק זעיר
שם זעיר שם מתנוססות גבעות נחמדות, אשר מעליהן נשקף כל מראה הים התכלת. הטבע במקום
הזה מבריא, רוח צח נושבת בצהרים וצעירי יפו בחרו את המקום החדש הזה לטיול.
כאן אתה רואה חבורה הלומדת לקפץ ולגמא סולמים וכאן אתה רואה חבורה מתחרה במירוץ או
בהתאבקות. קצת מרוחק עומדת חבורה מקושטת יותר (אגב, מדברת צרפתית) ומשחקת בכדורון
ושם על ראש הגבעה מתאבקים יהודים גדולים, מורים, עסקנים וכו' וכו' ומתגלגלים בחול
מעל הפסגה...
ובכלל היתה "אחוזת בית" למין "מסמר" של החיים היפואים. הגיע הדבר לידי כך שהעסקן הראשי
והחרוץ ב"אחוזת בית" (ה' ע. וייס) קרא לבתו שנולדה לו "אחוזתבית"


אכן, בתו של עקיבא אריה וייס, מנהל חברת "אחוזת בית" והרוח החיה מאחורי הקמת השכונה, נקראה על שם השכונה החדשה: בתחילה נקראה כאמור "אחוזתבית", אך לאחר התלבטויות התאימו את שמה למצלול בריטי ונקראה אחוזבת, על משקל "אליזבט".

על רוב הדיווחים שהגיעו מיפו ל"הצבי" חתום ש"ר.
ביפו של אותם ימים היה רק ש"ר אחד: היה זה כינויו של שמעון רוקח, מראשי היישוב העברי וממקימי נוה צדק, אשר ביתו מוכר היום כ"בית רוקח", ברחוב הקרוי על שמו, אביו של מי שעתיד לכהן כראש עיריית תל-אביב, ישראל רוקח, ועתיד גם להחרים את חגיגות ה-50 לייסודה של העיר, ב-1959, לאחר שלא הוזמן לנאום בארוע הפתיחה של החגיגות.
שמעון רוקח לא תיאר לעצמו בוודאי שבנו, שגם הוא חטא בכתיבה עיתונאית, יהפוך ברבות הימים לראש העיריה של העיר הגדולה בארץ ישראל, אותה עיר שעל הקמתה כפרבר דיווח לעיתון "הצבי" בשנת 1909.


-----------------------------------------------------------------
באותם ימים של הקמת "אחוזת בית" מופיעה בעיתון הודעה, הממחישה במעט את אחת הבעיות מהן סבל העיתון בכל הנוגע להפצתו. וזו לשון ההודעה:


לקוראי "הצבי" ביפו
הנער המחלק את "הצבי" חלה. יואילו נא המנויים והקוראים לבוא לקחת את הגליון בחנותו של הסוכן מר ש. קרוגליקוב עד אשר הנער ישוב לאיתנו.החנות הוא מול "כרמל מזרחי".
סוכננו ביפו מבקש נער לחלק את "הצבי" ולמכור אותו.

ונשאלת השאלה כמובן: כיצד היו אמורים קוראי "הצבי" ביפו לקרוא את המודעה, אם הנער המחלק את העיתון חלה והעיתון לא הגיע לידיהם? לבן יהודה הפתרונים.
---------------------------------------------------------------------------

הנה כמה מהדיווחים המעניינים שפורסמו במהלך אותה שנה בעיתונות העברית ועקבו אחר התפתחותה של השכונה. הקטעים לקוחים הן מעיתון "הצבי" והן מעיתון "העולם" – עיתונה של ההסתדרות הציונית שיצא בעברית באירופה.

בהודעה שפירסמה אחוזת בית בחתימת עקיבא אריה וייס מתוארת השכונה המתוכננת, טרם תחילת העבודות:


...תקנות החברה רובן דואגות בשביל להבטיח לגרי המושב החדש את הנקיון האפשרי
והאויר הנחוץ, במדה מספקת. רוחב הרחובות יהיה 12 מתר, והרחוב הראשי – 14 מתר. וגגות
בנות 3 מתר ברוחב תהיינה אצל כל בית ובית משני עברי הרחוב. גם בנין הגמנסיה-העברית
יוקם בתוך המושב החדש הזה. המגרש נשען מצדו האחד אל דרך המסלה שכמה בתוכו עוברת
מסלת הברזל יפו-ירושלים; מחוף הים הוא מרוחק 500 מתר, ומקצה הרובע העברי של העיר –
מהלך 10 דקים..



והנה התחלת הבנייה:


לפני זמן מועט התחיל אחד מחברי חברת "אחוזת בית" לבנות את ביתו – הראשון של
הקולוניה הזאת. מפני שהקבלן הבנאי לא לקח לעבודתו אפילו את אחד מהפועלים הבונים
העברים, היושבים ביפו זה-כבר באפס מעשה, עורר הדבר הזה סערת רוחות בין חוגי
הפועלים. לבסוף התנפל אחד הפועלים על הבנאי ויכהו מכה נמרצת.


הקיץ הגיע.


יום גדול ביפו
י' באב
היום חגגו ביפו את חגיגת "הנחת היסוד לבנין הגמנסיה העברית". באו החברים של אגודת הגמנסיה ועוד אורחים שונים המוקירים את המוסד הה ולאחר השעה השמינית באו כל התלמידים ויסתדרו סביב המקום שבו הונחו האבנים הראשונות, אבני היסוד לבנין הגדול הזה. התלמידים הסתדרו מסביב לגדר של חבלים שעשו לפי שעה ובפנים נכנסו מורי הגמנסיה וחברי האגודה. באמצע הניחו את האבן הראשונה על מקום גבוה ועליה העמידו את הבקבוק, שבו טמנו את המגילה המספרת את ענייני היום הזה.
הצלם צלם את הרגע הזה והמקהלה שלהגמנסיה התחילה לשיר בלוויית העוגב "עוד לא אבדה תקותנו"



------------------------------------

- מיפו מודיעים שבקיץ זה וביחוד בימים האחרונים גבר בא"י החום מאד והאנשים
האומרים לעלות לא"י ייטיבו לעשות אם ידחו נסיעתם עד אחר הסוכות, להתחלת ימי הגשמים,
שאז החום הגדול פוסק.
- "אחוזת בית" שביפו הולכת ונבנית. מודיעים לנו שהשנה יבנו קרוב לארבעים בית. הולך ונבנה גם
הבית הגדול בשביל הגמנסיה העברית.



ובאביב 1910, שנה לאחר הייסוד, התקבלה ההחלטה על שינוי שמו של הפרבר:


- האספה הכללית של "אחוזת בית" החליטה לשנות את שם הפרבר לשם "תל אביב".
הנהלת מסלת הברזל בקושטא הסכימה להצעת יושבי "תל אביב" לבנות דרך מן הפרבר
הבנוני מעל יד המסלה אל הכביש העובר בצד השני. הפרבר יבנה על חשבונו גם בית
לשומר על יד המסלה.